×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 43
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 17:08

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΓΑΤΑ

Written by
Rate this item
(4 votes)

Πόσο ένοχες είναι οι γάτες για την τοξοπλάσμωση; Ποιες άλλες ασθένειες μεταφέρουν στον άνθρωπο;

Ζει στο περιβάλλον του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον 9.500 χρόνια. Κυνηγά πάνω από 1.000 είδη ζώων για τροφή. Μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να υπακούει σε απλές διαταγές. Στην αρχαία Αίγυπτο θεωρούνταν ιερό ζώο. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2007 στο περιοδικό Science διατείνεται ότι όλες οι κατοικίδιες γάτες προέρχονται από μία ομάδα αγριόγατων της ερήμου (Felis silvestris lybica ), που εξημερώθηκαν από μόνες τους, πριν από 10.000 χρόνια, στην Εγγύς Ανατολή. Η αναγνώστριά μας κ. Ελισσάβετ Καραβατάκη* μας έστειλε υλικό προκειμένου να μιλήσουμε για τις ασθένειες που μεταδίδουν στον άνθρωπο και εμείς σας το παρουσιάζουμε. 

ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΕΣ

Οι γάτες είναι γνωστές για τη σχολαστική καθαριότητά τους. Περιποιούνται τον εαυτό τους με το να γλείφουν τη γούνα τους, επιστρατεύοντας τις θηλές στη γλώσσα τους και το σάλιο. Το τελευταίο ενεργεί ως ισχυρό καθαριστικό μέσο και αποσμητικό. 

Πολλές γάτες επίσης περιποιούνται τους ανθρώπους ή τις άλλες γάτες. 

Οι γάτες είναι ευάλωτες σε διάφορες ασθένειες. Επίσης, μπορούν να προσβληθούν από τον ιό Η5Ν1, που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών. 

Ένας από τους κύριους λόγους που επικαλούνται όσοι δεν συμπαθούν τις γάτες είναι η αλλεργία στο σάλιο του ζώου. Άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στις γάτες παρουσιάζουν συμπτώματα όπως αλλεργικό συνάχι, άσθμα και στίγματα στο δέρμα. Μερικοί άνθρωποι εγκλιματίζονται και προσαρμόζονται στη ζωή με ένα συγκεκριμένο ζώο και ζουν άνετα στο ίδιο σπίτι με αυτό, ενώ γενικά διατηρούν την αλλεργία τους στις γάτες.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ

Ποιά είναι ωστόσο η πραγματικότητα σχετικά με τα νοσήματα που μπορεί να μεταδώσει η γάτα στον άνθρωπο; 

Θα αναφέρουμε ειδικά την τοξοπλάσμωση, που προκαλεί το πιο σπουδαίο νόσημα το οποίο μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον άνθρωπο και ειδικά σε μια έγκυο γυναίκα.

Η τοξοπλάσμωση μπορεί να προκαλέσει αποβολή σε μια έγκυο γυναίκα, στην περίπτωση που η εγκυμονούσα δεν έχει αντισώματα εναντίον της. Ο γυναικολόγος ζητάει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τον έλεγχο αντισωμάτων κατά της τοξοπλάσμωσης, έτσι ώστε να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα. Στην περίπτωση που η έγκυος έχει ανοσία κατά της τοξοπλάσμωσης, δεν κινδυνεύει καθόλου. Οι επιστημονικές μελέτες και έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την μετάδοση της τοξοπλάσμωσης στον άνθρωπο προέρχεται κυρίως από την κατανάλωσης ατελώς ψημένων κρεάτων, λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί καλά και, πολύ σπάνια, από την κατάποση κοπράνων (και μόνο αυτών, όχι των τριχών) γάτας, πράγμα που μπορεί να συμβεί αν φάμε κάτι με βρώμικα χέρια. Ο τρόπος μετάδοσης είναι η κατάποση ωοκύστεων τοξοπλάσμωσης που διασπείρονται στο περιβάλλον από τα κόπρανα μολυσμένων ζώων (π.χ γατιών) και βρίσκονται πάνω στα λαχανικά και το μολυσμένο κρέας.

Μια γάτα για να νοσήσει από τοξοπλάσμωση θα πρέπει να γλείψει ή να φάει κόπρανα άλλης μολυσμένης γάτας, μολυσμένα λαχανικά ή ωμό μολυσμένο κρέας. Κατά συνέπεια, λοιπόν, μια γάτα η οποία τρέφεται αποκλειστικά με ξηρά τροφή ή κονσέρβα, ζει μέσα στο σπίτι, είναι εμβολιασμένη και κάνει τις τακτικές ένδο - και έξω- αποπαρασιτώσεις της, δεν κινδυνεύει να νοσήσει από τοξοπλάσμωση και κατ΄επέκτασιν, ούτε οι άνθρωποι με τους οποίους συμβιώνει.

Καλό θα ήταν, βέβαια, μια έγκυος που δεν έχει αντισώματα κατά του νοσήματος αυτού και συμβιώνει με μια γάτα, να φοράει γάντια όταν καθαρίζει την τουαλέτα με την άμμο υγιεινής της γάτας, μειώνοντας έτσι στο μέγιστο βαθμό την πιθανότητα να προσβληθεί από το νόσημα.

Άλλα δύο νοσήματα που ενδεχομένως μπορεί να μεταδώσει μια γάτα στον άνθρωπο είναι η τριχοφυτίαση -ένα απλό δερματικό πρόβλημα και η νόσος από όνυχες γαλής (cat scratch disease), ένα σπάνιο νόσημα που μεταδίδεται με τη γρατσουνιά γάτας που ζει και έξω, με συμπτωματολογία πυρετό και λεμφαδενοπάθεια.

ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Όταν η γάτα σας, σας γλείφει, συνήθως μετά από ένα δάγκωμα ή ένα γρατζούνισμα με τα πόδια της,  κάνει ό, τι η μητέρα της έκανε κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής της: την παροχή ενός καλού καθαρισμού. Σίγουρα έχετε δει  γάτες να γλείφουν η μια την άλλη, βοηθώντας στην περιποίηση τους, ειδικά γύρω από τα δύσκολα  σημεία όπως τα αυτιά και την κορυφή του κεφαλιού. Για τις γάτες αρσενικές  και θηλυκές, το γλείψιμο είναι μια κοινωνική ανταλλαγή, καθώς και μια ιεροτελεστία της καθαριότητας

Είναι ζώο έξυπνο, χαριτωμένο και φιλικό. Έχει χαρακτήρα λιγότερο υπάκουο και περισσότερο ανεξάρτητο από τον σκύλο και γι' αυτό δεν εκπαιδεύεται τόσο εύκολα όσο αυτός. Είναι από τα λίγα ζώα με τόσο ανεπτυγμένες αισθήσεις. Δεν χάνει ποτέ τον προσανατολισμό της. Εκμεταλλεύεται, για να προσανατολιστεί, τη θέση του ήλιου και το μαγνητικό πεδίο της γης. 

Η γάτα έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται, κατά ανεξήγητο ακόμα τρόπο, τις μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης, έναν επικείμενο σεισμό, αλλά και τον επικείμενο γυρισμό ενός αγαπημένου προσώπου.

Οι άνθρωποι που συμβιώνουν με τις γάτες είναι άτομα αυθόρμητα, ρομαντικά, λατρεύουν την ομορφιά, την πολυτέλεια (όπως π.χ. οι φίλοι των περσικών γατών), ίσως είναι όμως και τύποι μοναχικοί ή και απαιτητικοί, ή άτομα που γοητεύονται από τα παραμύθια και τους μύθους, αγαπούν την ηρεμία και τον στοχασμό (όπως π.χ. οι φίλοι της γάτας της Βιρμανίας). Οι λόγοι που παίρνουν οι άνθρωποι γάτες στο σπίτι τους σήμερα, και ειδικά στις μεγαλουπόλεις, είναι η ανάγκη τους να έρθουν πιο κοντά στην Φύση αλλά και το γεγονός ότι τους έλκει η ανεξαρτησία της γάτας, η καθαριότητα της και ο χαρακτήρας της γενικότερα.

*Η κα Ελισσάβετ Καραβατάκη συμβουλεύτηκε ειδικούς όπως: τους κτηνίατρους Παναγιωτόπουλο Πάνο και Στοϊτσίου Κορνήλιο και τον γυναικολόγο Αντωνιάδη Αντώνιο

Καθώς και τις πηγές: www.gatospito.gr και εμείς το: http://cura-animalis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΗΛΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: «Πώς να φροντίζω σωστά τη γάτα μου»

 

 

 

Read 4070 times Last modified on Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 17:20

Login to post comments