Print this page
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 10:43

28 Σχολεία, μία Ένωση στο Δήμο Σαρωνικού

Written by
Rate this item
(1 Vote)

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε 

τα δικαιώματα των παιδιών μας 

για πραγματική και ουσιαστική παιδεία

Συνέντευξη στην Σοφία Διγενή Κολιοτάση,

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

…Ένα παιδί μεγαλώνει.\Ορκιστείτε να  ΄χει το παιδί το ψωμί του και το βιβλίο του,\ να μάθει να γράφει σ΄αγαπώ.\ Να κρατάει μπράτσο τον ήλιο σ΄ένα ανθισμένο περιβόλι…»   Γ. Ρίτσος

 

Η λέξη κλειδί, σε αυτό το τετράστιχο του Γιάννη Ρίτσου, με το οποίο θέλησα να ανοίξω την συνέντευξη που μου παραχώρησε ο κ. Χάρης Κυνηγαλάκης, πρόεδρος της  Ένωσης  Συλλόγων Γονέων μαθητών  Α΄Βάθμειας – Β΄Βάθμειας  Εκπαίδευσης Δήμου Σαρωνικού είναι το «Ορκιστείτε».  Ο κ. Κυνηγαλάκης με ενθουσίασε με τα λόγια και τις ιδέες του και με έπεισε ότι όταν οι γονείς γίνονται γέφυρα στα θέλω την παιδιών τους αυτά θα επιτύχουν στη ζωή γιατί θα κρατάνε στο «μπράτσο τον ήλιο». 

«Η Ένωση Συλλόγων Γονέων μαθητών  Α΄Βάθμειας – Β΄Βάθμειας  Εκπαίδευσης Δήμου Σαρωνικού είναι ένα θεσμικό όργανο όπως και οι Σύλλογοι Γονέων που σημαίνει ότι ως θεσμικά όργανα συμμετάσχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων οι μεν σύλλογοι στα σχολεία τα οποία ανήκουν η δε Ένωση στα κέντρα λήψης αποφάσεων του Δήμου».  Κάπως έτσι ξεκινήσαμε την κουβέντα μας για να μπούμε σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.

 

Στην πρώτη επεξήγηση για τον θεσμικό ρόλο της Ένωσης μας τόνισε την σημαντικότητα της ύπαρξής της: «Το εκπαιδευτικό μας σύστημα ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια είναι υπό την εποπτεία και την διαχείριση των Δήμων όσον αφορά τα διδακτήρια και την συντήρησή τους, την διατήρηση και την διαχείρισή τους . Η Ένωση Γονέων συμμετάσχει θεσμικά στις δύο σχολικές επιτροπές Α΄βάθμιας και Β΄Βάθμειας εκπαίδευσης με το 30% των μελών των δύο συμβουλίων. Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων συμμετάσχει στην Ανώτατη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας  στην οποία προΐσταται ο Δήμαρχος και η οποία διαχειρίζεται θέματα παιδείας και στις δύο σχολικές επιτροπές.

Ως Ένωση:

•Αντιμετωπίζουμε τους γονείς ισότιμα

•Φροντίζουμε να μάθουμε τα παιδιά μας να συνυπάρχουνε με τα υπόλοιπα παιδιά αρμονικά και ισότιμα.

•Αποφεύγουμε την ξενοφοβία.

•Είμαστε δίκαιοι με του ξένους συμπολίτες μας και αντιλαμβανόμαστε ότι ζούνε μαζί μας. 


Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες. Να τους πούμε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε για να τους εντάξουμε στην Ελληνική κοινωνία. Άλλωστε οι περισσότεροι ξένοι που βρίσκονται εδώ  έχουν πλέον αφομοιωθεί και έχουν γίνει κομμάτι της κοινωνίας μας. Το παράπονό μου είναι ότι αυτοί οι γονείς δεν έχουν έρθει κοντά στους Συλλόγους μας. Θεωρώ ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν κι αυτοί οι γονείς. Δεν πρέπει να φοβούνται τον Σύλλογο γιατί είναι για όλους τους γονείς. Η Ένωση μας άλλωστε κάνει ανοικτές συγκεντρώσεις όπου καλούνται όλοι ανεξάρτητα αν είναι ή όχι Έλληνες. Είναι ουσιαστική η ύπαρξη ενός Συλλόγου Γονέων μέσα στα σχολεία και ειδικά την εποχή της κρίσης είναι αυτό που έχει ανάγκη περισσότερο ο τόπος μας αλλά και ο κάθε τόπος. Το αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής δουλειάς που γίνεται το θεωρώ πολύ σημαντικό».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ

Όσο για τον ρόλο του προέδρου και την συμμετοχή στα κοινά ο κ. Κυνηγαλάκης ήταν ξεκάθαρος:

«Για μένα δεν είναι ούτε οι τίτλοι, ούτε η καρέκλα ούτε τα προσωνύμια του καθενός, είναι η προσφορά. Έχω λοιπόν πεδίο δράσης και προσφοράς και μάλιστα με μεγάλο φορτίο. Δεν χρειάζεται λοιπόν να ανακατευτώ με τα κοινά για αυτό έχω αρνηθεί και παρόμοιες προτάσεις στο παρελθόν».

Ωστόσο ο κ. Χάρης Κυνηγαλάκης είναι και γονιός. Ο γιός του είναι μαθητής της πέμπτης δημοτικού και δεν κρύβει τις ανησυχίες του για το μέλλον αν και το περιβάλλον του Δήμου Σαρωνικού το θεωρεί κατάλληλο για να μεγαλώνουν και να πετυχαίνουν τα νέα παιδιά: «Μιλώντας ως γονέας θα ήθελα να πω ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε μια περιοχή ευλογημένη, όπως την χαρακτηρίζω προσωπικά, παρότι είμαστε μισή ώρα από την Αθήνα, έχουμε τις παραλίες μας, έχουμε τη φύση, έχουμε μια απλωμένη πολιτεία, δεν έχουμε να κάνουμε με μια πολιτεία τσιμεντοποιημένη, κλεισμένη στα διαμερισματάκια τύπου κέντρο των Αθηνών. Όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, επηρεάζουν θετικά και «αρνητικά» τα παιδιά μας. Μέσα στα θετικά είναι το ότι ζουν σε μια περιοχή που μπορούν να έχουν ηρεμία, να είναι κοντά στη φύση, να μην τα απασχολούν προβλήματα που απασχολούν παιδιά μέσα στο κέντρο όπως είναι πχ το κυκλοφοριακό, η ευρείας έκτασης εγκληματικότητα. Πιστεύω ότι εδώ αυτά τα προβλήματα είναι πιο περιορισμένα και σε κάποιες  περιπτώσεις και ανύπαρκτα. Το αρνητικό είναι ότι δεν μπορούν από τη στιγμή που μπαίνει η Άνοιξη να είναι προσαρμοσμένα μέσα στο μαθησιακό περιβάλλον. Είναι βέβαια και το περιβάλλον των σχολείων μας και ο τρόπος κατασκευής τους. Έχουμε 28 σχολεία στον δήμο μας. Ανοιχτά σχολεία, άνετες αίθουσες, φωτισμένες από τον ήλιο, μεγάλοι προαύλιοι χώροι, με γήπεδα μέσα σε αυτούς, με την δυνατότητα που έχουμε μέσα στα πλαίσια τα εκπαιδευτικά τα παιδιά να πηγαίνουν στις παραλίες  και να χαίρονται την θάλασσα και ότι αυτή προσφέρει , συνάδουν στην ανεμελιά τους. Θα θυμηθώ κάτι που μου έλεγε ένας δάσκαλός μου, να είναι καλά αν ζει, ότι: «το σχολικό έτος ξεκινάει στις 26 Οκτωβρίου, του Αγίου Δημητρίου και τελειώνει 23 Απριλίου του Αγίου Γεωργίου». Και είχε απόλυτο δίκιο γιατί τότε προσαρμοζόμαστε στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς και με το που η Άνοιξη κορυφώνονταν τελείωνε όλη αυτή η διαδικασία αφού όλες μας οι αισθήσεις περίμεναν πλέον το καλοκαίρι και την ξεγνοιασιά του».

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Ο Σχολικός Αθλητισμός παράλληλα, για τον κ. Κυνηγαλάκη, δεν έχει προβλεφθεί από τα προγράμματα του υπουργείου έτσι ώστε να αξιοποιήσει και να ενισχύσει την σχέση των παιδιών μας με τα αθλήματα του νερού: «Δυστυχώς, κυρία Διγενή, από τα προγράμματα του υπουργείου παιδείας διακρίνουμε ότι είναι περιοριστικά στο πως θα μπορούν τα παιδιά να έχουν μια ενασχόληση πέραν των τεσσάρων ντουβαριών του σχολείου. Πέρυσι είχε κάποιο πρόγραμμα για πισίνες το οποίο το θεωρώ ένα πρόγραμμά που δεν μπορεί να υλοποιηθεί αφού ο δήμος Σαρωνικού δεν έχει μια πισίνα. Άρα τι μπορούμε να εφαρμόσουμε εκεί; Και μιλάει βέβαια η διευκρινιστική του υπουργείου μέσα στα πλαίσια του σχολικού αθλητισμού για πισίνες γνωρίζοντας, κατά την ταπεινή μου άποψη, ότι αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί.  Δεν υπάρχουν πισίνες παντού, δεν υπάρχουν δημόσιες πισίνες, ποιος θα πληρώσει ιδιωτική πισίνα για να πάνε τα 250 παιδιά που κατά μέσον όρο έχει το κάθε σχολείο του Δήμου; Στον δήμο μας στα 28 σχολεία που υπάρχουν φοιτούν 4.000 μαθητές περίπου. Υπάρχει θέληση και διάθεση για να έχουμε σχολικό αθλητισμό για ότι γίνεται μέσα στα σχολεία. Υπάρχει υλικοδομή για μπάσκετ, βόλεϊ, ρυθμική σε κάποια σχολεία υπάρχει και τένις αλλά μέχρι εκεί. Στο ναυταθλητικό κομμάτι είτε αυτό είναι κολύμβηση, είτε ιστιοπλοΐα και λοιπά δεν προβλέπεται κάτι από τη νομοθεσία ή τις ερμηνευτικές διατάξεις του υπουργείου Παιδείας. Όσο πρόθεση και να έχει ο δήμος στο να εντάξει  ή να πιέσει να ενταχθούν προγράμματα, δυστυχώς  τα προγράμματα δεν βγαίνουν από το δήμο».

Οι Σύλλογοι Γονέων των 28 σχολείων του Δήμου Σαρωνικού όπως μας εξήγησε ο κ. Κυνηγαλάκης,  έχουν συμβάλει σημαντικά σε πολλούς τομείς: «Τα κτίρια παλιώνουν, τα εποπτικά μέσα και τα αναλώσιμα πάντα λείπουν. Μέσα από τους συλλόγους έχουν εγκατασταθεί διαδραστικοί πίνακες,  διαδραστικά συστήματα που έχουν αντικαταστήσει τους σχολικούς πίνακες, έχουν τοποθετηθεί πολλά τεχνολογικά μέσα φέρνοντας την τεχνολογία στον τομέα της εκπαίδευσης. Το δημοτικό σχολείο της Παλαιάς Φώκαιας έκανε πράγματι άθλο. Ένα σχολείο μικρό στο δήμο Σαρωνικού, από μια μικρή κοινότητα του δήμου μας αλλά μια πραγματική κοιτίδα μάθησης μέσα από την οποία τα παιδιά κατάφεραν να βάλουν το σχολείο τους στα καλύτερα της Ελλάδας και επιλέχθηκαν  να συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στην Αγγλία. Η ομάδα FO.R.T. που αποτελείται από 15 μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού, έλαβε τον περασμένο Μάρτιο την 4η θέση στη γενική κατάταξη του διαγωνισμού First Lego League Greece ανάμεσα σε 98 ομάδες από όλη την Ελλάδα, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στη διεθνή διοργάνωση του διαγωνισμού.».

Τι έχει πετύχει η Ένωση Γονέων 


«Περάσαμε πολύ δύσκολα τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν, όπως σε όλη την Ελλάδα και εδώ, δεν υπήρχαν εκπαιδευτικοί να λειτουργήσουν τα σχολεία ενάμιση μήνα αφότου είχε ξεκινήσει η σχολική χρονιά εξ αιτίας των περικοπών του Υπουργείου. Υπήρξε σχολείο που λειτουργούσε εκ περιτροπής. Ανά μέρα και τάξη δηλαδή. Παλέψαμε πάρα πολύ τότε και καταφέραμε μέσα από κινητοποιήσεις να φέρουμε σύντομα δασκάλους.  Είμαστε όλοι αποφασισμένοι ως γονείς . Είχαμε πει ότι σε ένα ελλειμματικό σχολείο όπου υπάρχουν εκπαιδευτικές και κατ΄ επέκταση μαθησιακές  ελλείψεις και ούτω καθ΄εξής δεν ανοίγουμε το ρήγμα το μαθησιακό. Προσπαθούμε να το κλείσουμε. Άρα τα παιδιά παραμένουν στα μαθήματά τους και οι γονείς αγωνίζονται απέξω από τα σχολεία για να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν τα παιδιά τους, να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μάθηση. Έτσι δεν μεγαλώσαμε τα κενά. Αυτό που προσπαθούσαμε ήταν να μην παραιτηθούμε. Τα καταφέραμε και συνεχίζουμε με παράπλευρη συμμετοχή στην κοινωνία. Βοηθήσαμε πρόσφυγες. Υποστηρίξαμε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συλλέγοντας τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα προκειμένου να δώσουμε κι εμείς τη βοήθειά μας σε αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε  κοινωνική δραστηριότητα  τόσο εντός των ορίων του Δήμου Σαρωνικού αλλά και εκτός. Η Ένωσή μας βρέθηκε σε τρεις συνεδριάσεις της Εθνικής Αντιπροσωπείας  στη Βουλή  σε θέματα που αφορούσαν τις προπαρασκευαστικές επιτροπές νομοθετικού χαρακτήρα για θέματα Παιδείας. Λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη  και τη θέση μας και τον τρόπο με τον οποίο διατυπώνουμε τις θέσεις αυτές και τις διεκδικούμε. Είμαστε οι μοναδικοί γονείς που είχαμε κληθεί. Συμμετείχαμε στο De Bate που έγινε στο Ίδρυμα Ευγενίδου  για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στηρίξαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο  του Δήμου μας  αλλά και συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη και συνεχίζουμε».

 ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Η Ένωση των 28 Συλλόγων Γονέων Μαθητών Α΄Βάθμειας και Β΄Βάθμειας Εκπαίδευσης και του Δήμου Σαρωνικού λειτουργεί ως θεσμός εδώ και 5 χρόνια και ο κ. Κυνηγαλάκης υπήρξε επί 2 χρόνια και αντιπρόεδρος της. Πέρα από τους αγώνες για την καλυτέρευση των συνθηκών εκπαίδευσης και καθημερινότητας στα σχολεία η Ένωση στοχεύει στην περαιτέρω αναβάθμιση: 

«Στα σχέδια της Ένωσης μας είναι να αναβαθμίσουμε όσο είναι δυνατόν την καθημερινότητα των παιδιών μας. Η αναβάθμιση έχει να κάνει καθαρά με τα συνταγματικά μας δικαιώματα και με τις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στον πολίτη. Να ξέρετε ότι τα πάντα προβλέπονται. Το Σύνταγμα και οι Νόμοι προβλέπουν τα καλύτερα που πρέπει να προσφέρονται εκπαιδευτικά στους εκπαιδευόμενους είτε είναι μικρά παιδιά είτε είναι μεγάλοι στη δια βίου μάθησή μας. Αυτό δεν θα πάψουμε ποτέ να το διεκδικούμε, είναι υποχρέωση της πολιτείας. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας. Η Ένωσή μας θα συνεχίσει να έχει την κοινωνική παρουσία που είχε μέχρι σήμερα. Θα έχουμε την δυναμική παρουσία που είχαμε μέχρι σήμερα. Έχει επιλεχθεί ένα πολύ καλό Διοικητικό Συμβούλιο. Χαίρομαι που προΐσταμαι  σε αυτό το συμβούλιο γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να παράγεται έργο και να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Μέλημά μας είναι να προετοιμάσουμε την επόμενη σχολική χρονιά, να δούμε τι λείπει και τι πρέπει να αλλάξουμε. Υπάρχει δρόμος , υπάρχει αγώνας. Εκείνο που με χαροποιεί και πάντα παίρνει όλο το φορτίο της κούρασης αλλά και μου δίνει ελπίδα και δύναμη να αγωνίζομαι σε αυτό το κομμάτι για την καλύτερη καθημερινότητα των παιδιών μας, είναι γιατί το αξίζουν. Το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών  των σχολείων μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν 93%. Ένα ποσοστό που δεν υπάρχει πουθενά σε όλη την Ελλάδα. Μπράβο λοιπόν σε αυτά τα παιδιά και συγχαρητήρια στους γονείς και τους δασκάλους τους. Η Ένωσή μας έχει επίσης δύο εκλεγμένα μέλη στην ΑΣΓΜΕ. Αυτή είναι και η αναγνωρισιμότητα του έργου που έχει παράγει η Ένωσή μας και είμαστε όλοι περήφανοι για αυτό. Πρέπει να σας πω ότι ως πρόεδρος της Ένωσης Γονέων  μαθητών του Δήμου Σαρωνικού κλήθηκα και συμμετείχα σε συναντήσεις  με ενώσεις γονέων σε όλη την Ελλάδα. Επισκέφτηκα τις ενώσεις της Δράμας , της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, σε πολλές πόλεις της Πελοποννήσου, της Κρήτης, προκειμένου να δούμε κοινά θέματα τα οποία μας απασχολούν και τα οποία  συζητήσαμε»

 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ  BULLYING

Ζητήσαμε από τον κ. Κυνηγαλάκη να τοποθετηθεί και για το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού:

«Το bullying είναι σίγουρα ένα φαινόμενο που δεν είναι μόνον τοπικιστικό. Δεν αφορά μόνον τα σχολεία του δήμου μας. Είναι ένα φαινόμενο που έχει πάρει έκταση παγκόσμια, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, οφείλω να πω ότι δεν μεταφράζονται όλα bullying κι αυτό δεν το λέω μόνον εγώ αλλά είναι και άποψη πολλών επιστημόνων που έχουν ασχοληθεί με την ενδοσχολική βία. Ακόμα και στα παιδιά που έχουν μπει στην εφηβεία ορισμένα από τα περιστατικά αυτά ερμηνεύονται και μέσα από το γεγονός «παίζω ξύλο», «παίζω πόλεμο», προκειμένου να δούμε ποιος είναι ο πιο ισχυρός ή ποιος είναι  αυτός ο οποίος κερδίζει στο παιχνίδι και ποιος είναι αυτός που το χάνει. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή από εμάς τους γονείς αλλά περισσότερο και από τους εκπαιδευτικούς γιατί  είναι εκείνοι που έχουν την ευθύνη μέσα στο σχολείο. Είναι οι άνθρωποι με τους οποίους το παιδί μας περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Έτσι πρέπει μαζί τους να συζητήσουμε ό, τι μας μεταφέρει το παιδί μας και να το κατανοήσουμε ερευνώντας αν ήταν παιχνίδι ή ατυχές περιστατικό, τυχαίο ή μήπως ήταν κατευθυνόμενο. Στο τέλος- τέλος να διευκρινίσουμε αν έγινε αυτό το περιστατικό και πως έγινε. Είτε λοιπόν το παιδί μας είναι έξι είτε δεκαέξι χρονών θα πρέπει μαζί με τους εκπαιδευτικούς να το ερευνήσουμε και να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε περιστατικό. Γιατί καθώς ως γονείς είμαστε υπέρ ευαισθητοποιημένοι με τα παιδιά μας μπορεί να κάνουμε λάθος εκτίμηση κάποιου συμβάντος. Υπάρχει βέβαια και η εξωσχολική βία που και εδώ πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πάντα προσπαθούμε να λύσουμε το θέμα και να το αφανίσουμε ως φαινόμενο μέσα από έρευνα και συζήτηση με τους ειδικούς. Αν αυτό δεν γίνει εφικτό τότε πρέπει να καταφύγουμε στις αρμόδιες αρχές».

 
Read 1658 times Last modified on Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017 00:09
sofia

Latest from sofia

Related items

Login to post comments