Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017 02:07

ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ: 21 χρόνια στους "δρόμους" της μουσικής τέχνης

Written by
Rate this item
(2 votes)

  Με το ταλέντο γεννιέσαι κι έπειτα γίνεσαι

Συνέντευξη στη Σοφία Διγενή-Κολιοτάση, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Η μουσική Σύνθεση είναι μία από τις πιο πολύπλοκες ανθρώπινες δραστηριότητες - αν όχι η πιο πολύπλοκη. Υπακούει σε κανόνες και συντάσσεται με βάση πολύπλοκο σχέδιο και μορφή. Ο συνθέτης μπορεί να κληθεί να φτιάξει ένα τραγούδι, μία μελωδία κλήσης για τηλέφωνο, μία όπερα. Να επενδύσει μουσικά ένα θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο, μία διαφήμιση και τόσα άλλα που ο αριθμός τους είναι άπειρος. Πέραν των μουσικών γνώσεων σε ανώτατο επίπεδο οφείλει να έχει  καλλιέργεια και μόρφωση. Σήμερα οι σύγχρονοι μουσικοί παντρεύουν την τέχνη της μουσικής με την τεχνολογία. Ο Κάρολος Κώστογλου είναι ένας από αυτούς και είναι κοντά μας. Θα τρυπώσει με τις νότες του μέσα από τον υπολογιστή σας στο σαλόνι, την κάμαρα, τον κήπο, την βεράντα και θα σας συναντήσει για ένα μαγικό ταξίδι στον δικό του κόσμο. Εμείς τον ανακαλύψαμε, τον  συναντήσαμε και σας τον αποκαλύπτουμε. Μέσα από τις απαντήσεις του θα τον γνωρίσετε, μέσα από τα τραγούδια του θα τον αγαπήσετε. Ακολουθήστε μας….

 

-Είσαι παιδί μιας γενιάς που κυρίαρχοι είναι οι υπολογιστές. Έφεραν στις ζωές μας την μεγάλη ανατροπή. Πως «τρύπωσαν» όμως στην δική σας (εννοώ των νέων της ηλικίας σου);

«Θεωρώ πώς κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτου ηλικίας αναζητά συνεχώς μέσα για να κάνει την καθημερινότητα του ευκολότερη και να καλύψει τις ανάγκες του με πρακτικούς και αποτελεσματικούς τρόπους. Πράγματι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι κυρίαρχοι στην γενιά μας και σίγουρα έναν βασικό λόγο αποτελεί το γεγονός ότι η «σωστή» χρήση τους μπορεί να εξασφαλίσει στον χρήστη την ενημέρωση, την ψυχαγωγία, την επικοινωνία ακόμα και την εύρεση εργασίας. Επίσης δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί το γεγονός ότι πλέον ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων εργάζεται μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών».

-Είσαι μόλις 24 χρονών και γνωρίζεις τις νέες μεθόδους εγγραφής και επεξεργασίας ήχου με τη χρήση Η/Υ, εφαρμόζεις τις τεχνικές σύνθεσης ήχου και μουσικής με ηλεκτρο-ακουστικά μέσα, γνωρίζεις καλά τις σύγχρονες τάσεις και αντιλήψεις στη μουσική και πολύτεχνη έκφραση – δημιουργία και παράγεις. Από πότε ξεκίνησε όλο αυτό και πόσο σε έχει επηρεάσει ως προσωπικότητα;

« Ασχολούμαι με την μουσική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ξεκίνησα μαθήματα πιάνου και μουσικής προπαιδείας σε ηλικία τριών ετών και με θυμάμαι πάντα να κινούμαι γύρω από τον κόσμο της μουσικής, να ανακαλύπτω νέα είδη, διαφορετικές μουσικές κουλτούρες και θεωρίες. Κάτι που μου άρεσε πάντα ήταν να «παντρεύω» διαφορετικά είδη μουσικής και να πειραματίζομαι με ήχους διαφορετικών πολιτισμών. Φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο το κομμάτι της προσωπικότητας που καθορίζει θεωρώ, τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αντιλαμβάνεται όλα αυτά τα ηχητικά ερεθίσματα και τα αποκωδικοποιεί».  

-Θέλει ταλέντο όλο αυτό ή είναι κάτι που το σπουδάζεις και το μεταδίδεις μέσα από μουσικά περάσματα;

« Μπορεί να ακουστεί κλισέ μα πιστεύω πως γεννιέσαι με αυτό και ύστερα γίνεσαι. Θεωρώ ότι το πάν είναι να το θέλεις στην ζωή σου, να το αγαπάς και να σε καλύπτει, από εκεί αρχίζουν όλα. Όσον αφορά τις σπουδές, σίγουρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας τις ικανότητες πολλών αυτοδίδακτων μουσικών, συνθετών ή ερμηνευτών, μα κατά την γνώμη μου «αν θές να κάνεις κάτι, κάντο σωστά» .Σίγουρα το ταλέντο είναι πολύ σημαντικό αλλά μην ξεχνάμε πώς χρειάζεται και η καθοδήγηση, τεχνική και θεωρία για να μπορέσει να εξελιχθεί».

-Χάθηκε στη μετάφραση της ψηφιακής κυριαρχίας το νόημα της μουσικής ή την ταυτίσαμε πλήρως με τη διασκέδαση αντί για την ψυχαγωγία; 

« Ο κάθε άνθρωπος «χρησιμοποιεί» την μουσική με μοναδικό τρόπο, ικανό να καλύψει τις ανάγκες που έχει από αυτήν. Χαλάρωση, ψυχαγωγία, διασκέδαση και έρευνα είναι μερικοί από τους τρόπους αυτούς. Το νόημα της μουσικής για μένα διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο και αυτός θεωρώ είναι και ένας λόγος που την ονομάζουμε τέχνη»

 -Μήπως κάπου εδώ έχει χαθεί ο έρωτας του ακροατή με τη μουσική;

 « Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση πως έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ίσα-ίσα που πλέον ο κάθε ακροατής έχει πρόσβαση σε όλο το φάσμα της μουσικής και βλέπω γύρω μου ανθρώπους να αναζητούν νέους ήχους να ταυτιστούν».

-Ο χώρος του διαδικτύου, ο κυβερνοχώρος όπως συχνά αποκαλείται, βοηθάει σήμερα να ζήσουμε τη μουσική;

« Θα έλεγα πως μέσω του διαδικτύου έχουν ανοίξει νέοι ορίζοντες για την μουσική, καθότι ο ακροατής πλέον είναι σε θέση να αναζητήσει, να ακούσει και να κρίνει φυσικά όλα τα είδη μουσικής. Σίγουρα ένα θετικό στοιχείο είναι πως η μουσική έχει χάσει πλέον τον κατευθυντικό της χαρακτήρα που της είχαν «δώσει» παλαιότερα οι δισκογραφικές εταιρίες και τα δισκοπωλεία. Το πιο σημαντικό όμως επίτευγμα του διαδικτύου είναι πως πλέον ο μέσος ακροατής είναι θετικός στο να πειραματιστεί με νέες μελωδίες και νέους ρυθμούς σε αντίθεση με παλαιότερα που ο μέσος ακροατής υπήρξε απόλυτος στις προτιμήσεις του χωρίς καμία διάθεση για εκσυγχρονισμό».   

-Μίλησε μας για την δική σου μουσική εμπειρία, πόσα πράγματα πήρες με την επαφή σου με το πιάνο, τι είδος μουσικής ακούς, πόσο μπορεί να κρατήσουν τα τραγούδια που γράφεις και ποια είναι τα σχέδιά σου; 

 « Νιώθω πως όλα τα είδη της μουσικής που έχω ασχοληθεί όπως και κάθε κομμάτι της εκπαίδευσης μου συντέλεσε στο να διαμορφώσω έναν «πλούσιο» μουσικό χαρακτήρα που μένει μακριά από «ταμπέλες» της μουσικής και εστιάζει στην μουσική ως τέχνη. Πιο συγκεκριμένα, η εκπαίδευσή μου τα πρώτα χρόνια πάνω στην κλασσική μουσική μου δίδαξε την θεωρία, τις βασικές αρχές της μουσικής καθώς και την τεχνική. Έπειτα ασχολήθηκα με την Jazz μουσική και τον αυτοσχεδιαστικό της χαρακτήρα, μετά με την ηλεκτρονική μουσική και Pop (Popular music) όπου και έκανα τα πρώτα μου βήματα σαν δημιουργός και τέλος το πιο σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσής μου αποτελούν οι σπουδές μου στο ΑΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας (Τμήμα Λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής) όπου αποφοίτησα ως μουσικολόγος με ειδίκευση στο Πιάνο. Πλέον ασχολούμαι με την σύνθεση και ενορχήστρωση μοντέρνου ελληνικού τραγουδιού που νιώθω ότι με εκφράζει περισσότερο. Η μουσική που επιλέγω να ακούσω στον ελεύθερο μου χρόνο ποικίλει και έχει να κάνει κυρίως με την διάθεση μου όπως ακριβώς λειτουργώ και στον τρόπο που συνθέτω. Όσον αφορά τα τραγούδια που έχω γράψει θεωρώ πως ο κριτής που επιλέγει αν ένα τραγούδι θα «κρατήσει», είναι μονάχα ο ακροατής. Τα σχέδια μου για το μέλλον είναι να ασχοληθώ εκτός των άλλων με την μουσικοθεραπεία και ψυχολογία της μουσικής και φυσικά τι άλλο από το να βλέπω ανθρώπους να ταυτίζονται με τις συνθέσεις μου».

Read 3257 times Last modified on Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 09:13
Login to post comments