Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2016 16:15

ΔΕΚΑΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ... ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΜΑΣ

Written by
Rate this item
(1 Vote)


ΚΕΛ ΣΤΗ ΒΙΟΠΑ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 40ετιας

ΖΗΤΑΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ


  Γράφει η Σοφία Διγενή-Κολιοτάση, δημοσιογράφος

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης, προγραμματίζει σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων σε κάθε μια από τις δημοτικές κοινότητες για την ενημέρωση των Δημοτών σχετικά με το μείζον ζήτημα της αποχέτευσης.

Όπως μάθαμε εκτός από τη χθεσινή εκδήλωση της 2ας Σεπτεμβρίου που πραγματοποιήθηκε  στο δημαρχείο των Καλυβίων θα υπάρξουν επόμενες  σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Λαγονήσι, Κουβαρά, Π. Φώκαια, Ανάβυσσο και Σαρωνίδα ανά 15 ημέρες, μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου.

 

Ως γνωστόν η ευθύνη της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ανήκει εδώ και χρόνια στους ΟΤΑ, και ανήκει στους νέους φορείς τους, τους ΦΟΣΔΑ (και στους υφιστάμενους), και βέβαια στις περιφέρειες που έχουν το συνολικό σχεδιασμό. 

Κάθε χρόνο, λοιπόν, στην Ελλάδα παράγονται περίπου 30 εκ. τόνοι απόβλητα. Από αυτούς 5,5 εκ. είναι οικιακά, πέντε εκ. είναι απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων και 19 εκ. είναι βιομηχανικά απόβλητα. Περίπου, 230 χιλ. τόνοι είναι τα επικίνδυνα απόβλητα. Αν σε αυτές τις ποσότητες προσθέσουμε και τους χιλιάδες τόνους γεωργικών αποβλήτων, είναι προφανές το μέγεθος του ζητήματος που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτεία. 

Σε ότι αφορά τα θέματα των λυμάτων υπάρχει η Ειδική Υπηρεσία Υδάτων με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, η οποία παρακολουθεί τα ζητήματα αυτά. Στη χώρα λειτουργούν περισσότεροι από 300 βιολογικοί καθαρισμοί. Η ευθύνη σχεδιασμού των έργων αυτών είναι στην ΕΥΔΑΠ μαζί με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία με πόρους των ΠΕΠ, 300-350 εκ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος των έργων. 

Παράλληλα το ΕΠΠΕΡΑΑ συμμετέχει με την αξιολόγηση προτάσεων σε χρηματοδότηση εσωτερικών δικτύων μιας σειράς από οικισμούς - Παλλήνη, Γέρακα, Δήμος Σαρωνικού - έναν προϋπολογισμό περίπου 150 εκ. ευρώ και ενόψει των προτεινόμενων τροποποιήσεων του συνολικού σχεδιασμού από την ΕΥΔΑΠ και την περιφέρεια, οι προτάσεις αυτές δεν μπορούν, ν’ αξιολογηθούν. Έχουμε Δήμους, όπως και ο Δήμος Σαρωνικού,  οι οποίοι ανακαλούν προηγούμενες αποφάσεις τους, επειδή πιστεύουν την ΕΥΔΑΠ, η οποία τους δίνει «μαγικές λύσεις», οι οποίες στην πράξη δεν υπάρχουν. 

Για τους μικρούς Δήμους και τις μεγάλες εγκαταστάσεις τα πράγματα είναι έως και απαγορευτικά σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, γιατί: Α) Το κόστος των απαιτουμένων έργων συχνά είναι υπερβολικά μεγάλο σε σχέση µε τους εξυπηρετούμενους κατοίκους Β) Απαιτούνταν πολλά αντλιοστάσια (όταν δεν επαρκούσαν οι κλίσεις, ιδιαίτερα σε επίπεδες ή παράκτιες περιοχές) Γ) Προκαλούσαν προβλήματα οσμαερίων και διαβρώσεων εξαιτίας μεγάλου χρόνου παραμονής των λυμάτων, μέχρι την άφιξη τους στην κεντρική μονάδα. Το πρόβλημα αυτό όπως αναφέρουν οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα οξύ σε θερμές περιοχές κυρίως την θερινή περίοδο. 

Έτσι τα μικρά συστήματα που εξυπηρετούν αραιοκατοικημένες περιοχές αποτελούν οικονομικές λύσεις σε σχέση µε τη σύνδεση αυτών των περιοχών µε ένα κεντρικό σύστημα επεξεργασίας (EPA, 1997). 
Τα μικρά συστήματα μπορούν να πλεονεκτούν σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές έναντι των μεγάλων συστημάτων, αφού η λειτουργία τους προσανατολίζεται για τη διατήρηση των τοπικών περιβαλλοντικών συνθηκών. 

Ο δήμαρχος Σαρωνικού κ. Γιώργος Σοφρώνης σε μια ύστατη προσπάθεια να δικαιολογήσει τη θέση του και την απόφαση της δημοτικής αρχής επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι:

 «Το έργο που προτείνει η ΕΥΔΑΠ, για την κατασκευή του ΚΕΛ στο χώρο του ΒΙΟΠΑ, δημιουργεί μόνο οφέλη για τον Δήμο, λύνοντας ταυτόχρονα και χωρίς καμία επίπτωση για τους κατοίκους, δύο μεγάλα προβλήματα: αυτό της διαχείρισης των λυμάτων, αλλά και της διαχείρισης των 10.000 τόνων πράσινων απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο στον Δήμο μας».

Επεξηγώντας  τα οφέλη που θα προκύψουν από το έργο, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, τόνισε ότι «με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, διασφαλίζουμε ότι το νερό που θα παράγεται από το ΚΕΛ, όχι μόνο δεν θα φθάνει στη θάλασσα, αλλά θα επαναχρησιμοποιείται για αρδευτικούς σκοπούς. Θα αξιοποιείται για τη συντήρηση και την ενίσχυση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, αλλά θα παρέχεται και σε κάθε σπίτι της περιοχής των Καλυβίων και του Λαγονησίου, για οικιακή πλύση και για το πότισμα κήπων. Με αυτό τον τρόπο, βοηθάμε να πρασινίσει ακόμα περισσότερο η περιοχή μας, χωρίς ελάχιστο κόστος και την παραμικρή όχληση αφού δεν θα μεταφέρονται λύματα με ειδικά οχήματα παρά μόνον από τους αγωγούς».  Παράλληλα υποστήριξε ότι «μέσω της κομποστοποίησης, μετατρέπουμε τα απορρίμματα αυτά σε λίπασμα, που θα διανέμεται δωρεάν στους πολίτες. Και επιπλέον, απαλλάσσουμε τους δημότες από ένα ετήσιο κόστος 800.000 ευρώ, που απαιτείται για τη διαχείριση των συγκεκριμένων απορριμμάτων. Η εξοικονόμηση για τον Δήμο θα φθάσει τα 4 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, ποσό που θα μεταφραστεί σε ισόποση μείωση δημοτικών τελών», προσθέτοντας ότι «δημιουργούνται εκατοντάδες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου και 100 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργία του». Κάλεσε μάλιστα τους κατοίκους και συνδημότες του: «να αγκαλιάσουν αυτό το τόσο σημαντικό έργο περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής μας, το οποίο οφείλουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές που θα έρθουν. Δείτε τι κάνουν οι γείτονες δήμοι το Λαύριο και η Κερατέα είκοσι και εικοσιένα χρόνια αντίστοιχα έχον εγκαταστάσεις ΚΕΛ.

Από την πλευρά της η ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ αναφέρει ότι: «Είναι προφανές, ότι το αποχετευτικό ζήτημα στο Δήμο Σαρωνικού είναι μείζον και έπρεπε να είχε ήδη επιλυθεί ή να έχει ήδη δρομολογηθεί η επίλυσή του. Δεν είναι δυνατόν να ζούμε ακόμη με βόθρους στις αυλές των σπιτιών μας και να επιβαρύνεται το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και να επιβαρύνεται ή να επιβαρυνθεί ο Δήμος Σαρωνικού με μεγάλα πρόστιμα γι’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής, σημερινής και παλαιάς, είναι τεράστιες. Όλες δε οι μέχρι σήμερα προταθείσες από τη δημοτική αρχή λύσεις ήταν και είναι από κάθε άποψη απαράδεκτες και επιζήμιες. Θα έχουν, σε κάθε περίπτωση, μεγάλο οικονομικό κόστος και ελάχιστο όφελος για τους δημότες. Καλούμε το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να μεταβάλλει άμεσα στάση και να αλλάξει τη σειρά στη διαδικασία, δηλαδή πρώτα να προκαλέσει ένα δημόσιο και ειλικρινή διάλογο, στον οποίο θα υπάρχει και συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, και μετά να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, αφού προηγουμένως ληφθούν υπόψη τα συμπεράσματα του δημόσιου διαλόγου (δημόσια διαβούλευση), αλλά και τα αντικειμενικά δεδομένα (επιστημονικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, κλπ), που δεν είναι δυνατόν να τα αντιπαρέρχεται ο οποιοσδήποτε. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Είναι απαράδεκτο να παραμείνει ο Δήμος Σαρωνικού με ανεπίλυτο το πρόβλημα της αποχέτευσης. Πρόκειται για μία βραδυφλεγή οικολογική βόμβα, ενώ ταυτόχρονα θα «τρέχουν» και τα πρόστιμα, που θα επιβαρύνουν στο τέλος τους ίδιους τους δημότες.»


Ας πάψει λοιπόν η Δημοτική αρχή να "κάθεται πάνω στα λεφτά" κι ας αποφασίσουμε κάτοικοι και υπεύθυνοι αυτού του τόπου για το που θα γίνει, γιατί πρέπει, όπως σε όλες τις σύγχρονες πόλεις, αυτός ο βιολογικός υποδοχέας των ακαθαρσιών μας με την λιγότερη επιβάρυνση οικονομική και περιβαλλοντική. Ας καταλάβουμε ότι τα χρήματα που έχουν έρθει είναι για αυτό το σκοπό και αν δεν τα πάρουμε επιτέλους και δεν αρχίσει αυτό το έργο θα τα χάσουμε και θα επιβαρυνθούμε με πρόστιμα από 25.000 ευρώ την ημέρα!!! Είναι, δυστυχώς, όπως τα λέει ο δήμαρχος τα πράγματα. Μόνο που πήρε την "καυτή πατάτα" και δεν ήξερε που να την δώσει όσο γρήγορα μπορούσε. Εμείς θα ακολουθούμε τις ενημερωτικές προσπάθειες στην περιοχή και θα σας ενημερώνουμε διεξοδικά για το θέμα.

Μπορείτε να δείτε και εδώ λεπτομέρειες για το ιστορικό της υπόθεσης:http://www.kirkinews.gr/en/kirkinews/news/5482

https://enotitasaronikou.wordpress.com/2016/07/ 

 

 

Read 2202 times Last modified on Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 19:26
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία 123 και πάμε Ανάβυσσο »
Login to post comments